Sondre_Ski_web
Slik startet Prosjekt hummerhus
Biolog og dykker Sondre Ski hadde merket seg mange vandrende og hjemløse hummer langs havbunnen ved Drøbaksundet.  Så fikk han en idé: Kanskje kunne han hjelpe bestanden i området dersom han fikk sluppet ut spesialhus for hummeren?
Med hellestein og brostein murte Sondre på egenhånd sammen fem små huskonstruksjoner som han fikk sluppet ved Drøbak. Resultatet lot ikke vente på seg: Snart var alle husene bebodd av hummer på jakt etter et beskyttende krypinn.

– Hummeren elsker å ”innrede”, de graver dype hull og ordner seg godt til rette. Derfor er det viktig at hus av denne typen plasseres der bunnforholdene tillater dette. Får de muligheten, vender de tilbake til husene sine livet ut, sier Sondre.

– Slik situasjonen er i dag, er hummeren truet. Overfiske er et problem for bestanden. Å bedre livsvilkårene og lage trygge habitat til hummeren kan være en viktig faktor for å sikre sunn vekst av bestanden, forteller Sondre Ski, som nå er uteksaminert biolog fra Universitetet i Oslo og nylig også som naturforvalter fra Universitet for miljø- og biovitenskap i Ås. Den siste tiden har han hatt mye glede av husprosjektet på sine mange dykketurer.

Wee Marine engasjert
Åge_Wee_siste_webDaglig leder i flytebryggeprodusenten Wee Marine AS, Åge Wee, fikk høre om Sondre Ski sin innsats sommeren 2011, og tok direkte kontakt.
Som ivrig dykker var dette et prosjekt Åge ville engasjere seg i.

– Jeg så med en gang at vi kunne bidra i dette prosjektet. Derfor foreslo jeg et samarbeid for å sikre spredning av flere hummerhus langs hele norskekysten, sier Åge Wee.

I disse dager ventes det første partiet med spesiallagde hummerhus til Førresfjorden i Tysvær, støpt i Kina etter designen til Sondre Ski. I mai er det ventet langt flere, og målet er å få langt dem ut i både hummertette og mindre hummertette områder langs kysten.